Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

zondag 28 juli 2024

Hijs je in een waadpak en red de waterdieren in Voedselbos Vlaardingen

Op zaterdag 31 augustus organiseren we in Voedselbos Vlaardingen een klusdag in en rond de sloten van het voedselbos. De afgelopen jaren hebben we niet alle takken en bladeren op tijd uit de sloot kunnen halen, waardoor het water minder zuurstof bevat. En dat merk je inmiddels aan de biodiversiteit in de sloot: er is echt veel minder leven in te vinden dan voorheen. Werk aan de winkel dus!

Dus help je ook mee om de sloten weer schoon te maken? Dan draag je niet alleen bij aan de biodiversiteit, maar ook aan de educatie: basisschoolkinderen onderzoeken hier namelijk met schepnetjes en emmers wat er zoal leeft in de sloot.

Beheerder Jolien Langejan vertelt: “We willen voorkomen dat de sloot dichtgroeit en verlandt, omdat het een belangrijke leefomgeving is voor allerlei dieren. We merken dat er weinig zuurstof in het water zit, dus het is de hoogste tijd om de sloot schoon te maken. Dit doen we door takken en bladeren uit de sloot te halen. Gewoon met een hark, dat werkt het makkelijkst. En met een spade steken we een deel van de waterplanten weg. Daarvoor moet je in de sloot gaan staan. Om dan droog en warm te blijven, trek je een waadpak aan, een soort waterdichte tuinbroek met laarzen eraan vastgemaakt. Het is echt wel een belevenis, om in de sloot te gaan staan. Maar je kan ook gewoon op het droge blijven staan en met een hark aan de slag. Samen maken we er een gezellige ochtend van, waarbij je een goede work-out krijgt, en nieuwe mensen leert kennen.” 

De activiteit duurt van 9.30 tot 13.30 uur.  

Meld je aan door het aanmeldformulier in te vullen. 

De Natuurwerkdag start met koffie en thee met iets lekkers erbij. Na de instructie gaan de deelnemers samen aan de slag. Deze klus is een goede en gezellige work-out. Ter afsluiting is er een lekkere soep om weer op krachten te komen, met eventueel een zelf meegebrachte boterham erbij.

Gereedschap en handschoenen zijn aanwezig, maar je eigen spullen meenemen mag ook. Kledingtip van de beheerder: “We werken in principe langs de sloot, en niet erin, maar trek voor de zekerheid regenlaarzen aan of stevige waterdichte schoenen, en regenkleding. Houd er rekening mee dat je vies kan worden.” 







maandag 22 juli 2024

Rondleiding 28 juli

Iedere laatste zondag van de maand kun je mee lopen met een rondleiding door Voedselbos Vlaardingen. Deze rondleidingen worden gegeven door ervaren vrijwilligers. Op 28 juli is de eerstvolgende.

De rondleiding van juli geeft hopelijk een mooi 's zomers beeld. Alles staat vol in het blad en de eerste vruchten zijn zichtbaar. Juli is een mooie maand om de rondleiding te volgen.

We starten de rondleiding om 15.00 uur en de wandeling duurt een uur tot anderhalf uur. Tijdens de rondleiding kun je alle vragen stellen die je kunt bedenken. De vrijwilliger die de rondleiding verzorgt zal dan zijn of haar uiterste best doen om ze te beantwoorden. 

De rondleidingen zijn niet gratis. We werken met een waardebepaling achteraf. Dat wil zeggen dat je eerst met volle teugen geniet van al het moois (en misschien ook wel lekkers) dat het voedselbos te bieden heeft. En als de wandeling dan voorbij is, bepaal je zelf welk bedrag daar dan bij hoort. 

Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers. En vooraf aanmelden is verplicht. Je kunt daarvoor een mailtje sturen naar rondleiding@voedselbosvlaardingen.nl. Vermeld daar dan even bij met hoeveel personen je komt. En het is handig om ook je telefoonnummer te vermelden. Mochten er dan calamiteiten zijn, dan kan er contact met je opgenomen worden.

Wie weet tot ziens in het voedselbos!