Pagina's

woensdag 13 december 2023

Secretaris gezocht

Iedere vrijdag werkt een enthousiaste groep vrijwilligers onder leiding van een coördinator aan het onderhoud van het voedselbos. Er wordt zo nu en dan nieuwe aanplant gedaan, de paden worden onderhouden en er wordt natuurlijk geoogst. Zonder deze groep vrijwilligers zou het bos er anders bij staan.

Maar er is nog een groep mensen die zich inzet voor het reilen en zeilen in het voedselbos. Dat is het bestuur van de stichting. Het bestuur zet zich in om de continuïteit van het voedselbos op lange termijn te waarborgen. Momenteel hebben vier leden zitting in het bestuur. We werken met een voorzitter, een penningmeester, een secretaris en een algemeen lid. Door vertrek van de huidige secretaris zijn we op zoek naar vervanging.

Als secretaris beheer je de mailbox, stel je agenda's op en notuleer je de vergaderingen. We zoeken iemand die communicatief sterk is, goed kan omgaan met de computer en Office365. En bij voorkeur iemand met een interesse in voedselbossen. 

Je krijgt de kans om vrijwilligerswerk te doen in een organisatie die naar de toekomst kijkt,
leergierig en groen is. Voedselbos Vlaardingen is één van de oudere voedselbossen in Nederland en daarmee rekenen we onszelf tot de pioniers.

Mocht je interesse hebben, of meer informatie willen, mail dan naar info@voedselbosvlaardingen.nl. De volledige tekst van de vacature vind je hier (pdf).



donderdag 30 november 2023

Voedselbos Vlaardingen aanplant in kaart gebracht

Afgelopen seizoen hebben we in Voedselbos Vlaardingen de beplanting in kaart gebracht. In het voorjaar berichtten we al over de inmeetdagen die in februari en maart plaatsvonden. En daarna hebben we niet stilgezeten. Onze vrijwilliger Maarten heeft op basis van de plattegrond educatief materiaal gemaakt voor de voedselboslessen. En met dank aan de online tool die onze vrijwilliger Brian bouwde, hebben we een hele handige online plattegrond van het voedselbos. Deze plattegrond – met het beplantingsplan – is vanaf nu beschikbaar voor andere voedselbos initiatieven, via de pagina Informatie

Educatief materiaal
Voor de voedselbos-lessen voor basisschoolleerlingen beschikken we nu over een Voedselbos speurkaart, met aan de andere zijde seizoens-gerelateerde illustraties. De kinderen gaan met de speurkaart het voedselbos in, en voeren opdrachten uit die passen bij het seizoen. 
Voedselbosdocent Mirjam heeft in november het materiaal uitgeprobeerd in de voedselbosles: “De kinderen vonden het leuk om aan de hand van de plattegrond verschillende planten te zoeken. Ze hebben bijvoorbeeld de szechuanpeperboom gezocht en ervan geproefd. Dit was een hele ervaring. Ook hebben ze geleerd over de Mahonia. Bijvoorbeeld hoe het kan dat deze groen blijft in de winter. En dat deze plant nectar levert aan insecten die op een zonnige winterdag gaan vliegen.” 
Een plattegrond leren lezen bevordert het ruimtelijk inzicht en coördinatiegevoel bij kinderen. Ook krijgen ze meer inzicht in hun leefomgeving. De kinderen leren dat een voedselbos ontworpen is, en dat daarbij bewust gekozen is om de juiste plant op de juiste plek te plaatsen.
 



Voedselbos plattegrond 
De plattegrond met ingemeten beplanting dient meerdere doelen. Voor de werkzaamheden in Voedselbos Vlaardingen is het bijvoorbeeld handig om in een oogopslag terug te kunnen vinden waar alle appelbomen staan, zodat we die in de gaten kunnen houden in het oogstseizoen. Ook is het in de toekomst mogelijk om hier een oogstplanning aan te koppelen, om efficiënter te kunnen werken. 

Daarnaast delen we deze plattegrond met beplanting graag met andere voedselbos-initiatieven. De plattegrond kan bijvoorbeeld dienen als inspiratiebron. In het bijzonder in combinatie met een rondleiding aan Voedselbos Vlaardingen, waarbij andere initiatiefnemers kunnen zien hoe de ontwerpkeuzes in Vlaardingen hebben uitgepakt. 

Om deze plattegrond te maken hebben we alle bomen en struiken ingemeten met gehuurde gps-meters. Maar we planten soms nog nieuwe bomen en struiken (en ook kruidlaag) aan. Met de gps-functie op een smartphone is het mogelijk om ook nieuwe aanplant aan de kaart toe te voegen. Dit gaan we deze winter voor het eerst testen. 

De plattegrond is gemaakt met de online tool Protura, die onze vrijwilliger Brian heeft gebouwd. Met Protura kun je agroforestry projecten ontwerpen en beheren. De tool kan onder andere overzicht geven van het plantgoed, werktaken inplannen, oogst bijhouden en financieel overzicht geven. Meer informatie hierover kun je vinden via https://www.protura.nl/intro 

Financiering
Om dit project tot stand te brengen hebben we een donatie ontvangen van het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o.. Ook de donatie van Exclusiva heeft dit project mede mogelijk gemaakt. De vrijwilligersactiviteiten in Voedselbos Vlaardingen worden bovendien ondersteund door Gemeente Vlaardingen. Onze hartelijke dank voor deze bijdragen. 

dinsdag 14 november 2023

Sloten schoonmaken in Voedselbos Vlaardingen voor meer zuurstof en waterleven

Wat een harde werkers hadden we zaterdag 4 november te gast in Voedselbos Vlaardingen! Iedereen had zin om lekker aan de slag te gaan in de natuur. 
De ochtend begon gelukkig droog, en bij vlagen zelfs zonnig. Maar ook toen het begon te regenen hield de groep de moed er goed in. We hadden uiteindelijk voldoende waadpakken voor alle deelnemers, dus iedereen kon zowel in als langs de sloot werken. 


We gingen van start in de boskeuken, met koffie en thee met een plak voedselboscake. Na de kennismaking en instructie hees iedereen zich in een waadpak, en konden we aan de slag. Takken uit de sloot trekken met een sloothaak. Met een spade riet en lisdodde wegsteken. En met harken over de bodem om verteerd blad eruit te trekken. En ondertussen gezellig kletsen en elkaar beter leren kennen. 


Bij deze klus begint het al snel flink te stinken, door al die verteerde bladeren. Maar dat wende snel genoeg. Gelukkig maar, want soms spatte de modder in je gezicht. 

Tijdens de koffiepauze begon het wat te regenen. Geen probleem: regenjas aan en door. We wilden graag meters maken, en een doorgang creëren in het riet. Om 12.45 uur was het tijd om het water uit te gaan, maar de groep wist niet van ophouden. Eerst moest die doorgang er zijn! 

Na afloop van de klus mochten we bij Jeroen en Mirjam opwarmen onder het genot van een kom voedselbossoep (aardpeer-kastanjesoep, met een vleugje uiensoepboom en szechuanpeper). Dat ging er wel in, en het was bovendien een gezellige en warme afsluiting van een leuke en zinvolle ochtend in Voedselbos Vlaardingen.

Voedzame voedselboscake, voor harde werkers
(met kastanjemeel, kweepeer, olijfwilgbes, vijg en walnoot)



Zes harde werkers in waadpak





De sloot is hier op een klein stukje helemaal dicht gegroeid met riet. 
Aan de ene kant hiervan werd flink gebaggerd en riet gestoken…



… terwijl aan de andere kant vooral de lisdodde het moest ontgelden. Geen zorgen: we hebben genoeg lisdoddeplanten laten staan, zodat we er volgend jaar weer van kunnen oogsten. 


Waarom zou je omlopen naar het andere groepje, als je ook dwars door het riet heen kan?

Bijna klaar! Nog even steken en we zijn er.


Om 12.45 uur was het tijd om het water uit te gaan, zodat we om 13.00 uur schoongespoeld konden aanschuiven voor soep. Maar de groep wist van geen ophouden. Nog even doorgaan, dan is het echt klaar, deze klus!


Tadaa! Zo ziet de sloot er nu uit vanaf de poort.

--

De vrijwilligersactiviteiten in Voedselbos Vlaardingen worden mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente Vlaardingen, en door een donatie van Exclusiva.  

zondag 29 oktober 2023

Doe mee met de Natuurwerkdag in het voedselbos op 4 november

Op zaterdag 4 november doet Voedselbos Vlaardingen mee met de Natuurwerkdag. En jij kunt ook meedoen.

Wat ga je doen?
Voedselbos Vlaardingen is in zo’n 8 jaar tijd uitgegroeid tot een aangename plek om te verblijven. Niet alleen voor de mens, maar ook voor allerlei (andere) dieren, die hier nestelplek en voedsel vinden. Van boommarter tot grijze pad en van buizerd tot gehakkelde aurelia.

In Voedselbos Vlaardingen staan educatie en recreatie centraal. Er zijn lessen voor schoolkinderen uit de omgeving en elke vrijdag werken de vrijwilligers aan het onderhoud.

Op de natuurwerkdag maken we de sloten schoon, zodat er weer meer zuurstof in het water komt. Hierdoor wordt de sloot in het voedselbos weer een fijne leefomgeving voor allerlei diertjes. En dat is niet alleen belangrijk voor de biodiversiteit, maar ook voor de educatie. Schoolkinderen onderzoeken hier namelijk met schepnetjes en emmers wat er zoal leeft in de sloot.

Om de sloot schoon te maken gebruiken we harken, waarmee we takken en (half vergane) bladeren uit de sloot trekken. Om een deel van de waterplanten weg te steken gebruiken we spades. Er zijn drie waadpakken beschikbaar, voor wie graag in de sloot aan de slag wil, met hark of spade.

We beginnen de ochtend met koffie en thee met wat lekkers. Na de instructie gaan we samen aan de slag. Gereedschap en handschoenen zijn aanwezig, maar je mag ook je eigen spullen meenemen. Let dan wel op dat je die niet kwijtraakt. We werken in principe langs de sloot, maar trek voor de zekerheid regenlaarzen aan of stevige waterdichte schoenen, en eventueel regenkleding. Houd er rekening mee dat je vies kan worden.

Deze klus is een goede en gezellige work-out. We sluiten dan ook af met een voedzame voedselbossoep om weer op krachten te komen, met eventueel een zelf meegebrachte boterham erbij.

Resultaat
Afgelopen seizoen was er te weinig zuurstof in het water voor de kleine waterdiertjes. Dankzij jouw hulp worden de sloten weer leefbaar. Dat is belangrijk voor de natuur. En leuk voor de schoolkinderen, omdat zij dan weer onderzoek kunnen doen.

Meer informatie en aanmelden: kijk op de site van de Natuurwerkdag

zondag 27 augustus 2023

Pruimentijd in Voedselbos Vlaardingen

Het oogstseizoen is in volle gang in Voedselbos Vlaardingen. Door de diversiteit van de beplanting in een voedselbos is het elk jaar weer afwachten waar we ditmaal veel van ‘krijgen’. Zo waren er vorig jaar volop appels – leuk om te plukken en verwerken, voor de kinderen die les kregen in het voedselbos – maar laat de appel het dit jaar behoorlijk afweten. 

Maar niet getreurd: gelukkig komen we nu om in de pruimen. We oogsten er al 4 weken van: uit de boom plukken of rapend van een van de oogstkleden die vrijwilliger Betty maakte van de vele vlaggen die we kregen (o.a. van Fonds Schiedam Vlaardingen). En ze zijn nog niet op. Hopelijk kunnen we komende vrijdag pruimen leveren aan Restaurant Rotonde en Brasserie De Eenling. En dan houden we nog wat over om te verwerken voor het oogstfeest. 

Afgelopen vrijdag waren naast pruimen ook de olijfwilgbessen rijp. Deze struiken hebben we vooral aangeplant omdat het stikstofbinders zijn. En er komen ook grappige besjes aan. Een beetje zuur, en de pit is naar verhouding groot, dus ze zijn vooral geschikt om te verwerken. Dat kan al heel simpel door een beetje toe te voegen aan je pannenkoekenbeslag; dan merk je niks meer van die pitjes. 

Het oogsten van de olijfwilg is altijd een gezellig klusje. Het is een snelle groeier, dus we knippen met de takkenschaar (aangeschaft met dank aan de Groene Motor) een paar takken vol bessen af, en zitten die gezamenlijk te rissen. Zo hebben we samen afgelopen vrijdag van 1 struik maar liefst 6 yoghurtemmers vol geoogst: 2,5 kilo. Met de vrijwilligers gaan we weer lekker experimenteren wat we er allemaal van kunnen maken.  

Met elkaar in onze 'zithoek' rissen we de besjes van de rijk dragende olijfwilg

De takken van de pruimenbomen hangen over van het gewicht van al die pruimen. Deze pruimen denken dat ze druiven zijn.

Olijfwilgbessen, wat zijn ze mooi!


donderdag 10 augustus 2023

When KITE meets Voedselbos Vlaardingen….

 Een verslag van een mooie vakantie-activiteit die in het voedselbos werd georganiseerd. Door één van onze vrijwilligers:

"In de natste week van de zomer gebeurde er iets magisch boven het Voedselbos. Groene energie dreef wolken uiteen en de spetters die we kregen waren in de vorm van bruisende enthousiaste kids.

KITE uitvindersland was op zoek naar een inspirerende plek en liet het oog vallen op de groene oase in de Zuidbuurt. Zo sloegen wij de handen ineen. Het gevolg: kleine uitvinders in de dop toverden een heus ecologisch bio-dynamisch limonade fabriekje als een paddenstoel uit de grond. Door kundige handjes werden buizensystemen aangelegd om met behulp van houtskool, kiezels en zand, vuil water te filteren en te zuiveren. Dit  gezuiverde water diende als basis van de limo. Uiteraard werd dit door de kleine ingenieurtjes zodanig in elkaar geknutseld dat het water niet ergens “bleef hangen”, water stroomt natuurlijk van hoog naar laag……

Maar water is maar water. Gelukkig was daar het bos met al haar geuren, kleuren en lekkere smaken. Stoer werd alles geproefd, zoet, bitter, wrang… van superfood als de wrange appelbes tot heerlijk zoete wijnbessen. Niet alleen het water was gezuiverd, ook in de kids bleven zuiver groene pareltjes over. Wat een passie, wat een samenwerking. Met elkaar, en met de papa’s en mama’s.

Volgens eigen kinderrecept werden de smaken aan het water toegevoegd en voor de veiligheid nog even gekookt. Wat over bleef was een heerlijk brouwsel waar we met oogjes dicht van proefden om zo met aandacht alle smaken te kunnen herkennen. Het kleine zuurtje kreeg nog een drupje eigen Vlaardingse honing en toen was de limo helemaal klaar om geserveerd te worden. In een beker met eigen ontworpen etiket!

Elfjes met wilgenkransen kwamen uit hun hutje en gluurden mee boven de gedekte tafel met culinaire kruidenboter en bramen taartjes met stukjes pruim. Geen kruimel bleef er over.

Ook de organisatoren gingen met vlinders in hun buik naar huis want deze jonge groene pareltjes zijn onze bouwstenen voor de toekomst…!"







zaterdag 22 juli 2023

Kruidenwandeling tijdens oogstfeest

Tijdens het oogstfeest op zondag 10 september is er van alles te beleven. In korte berichten zullen we jullie op de hoogte brengen van dit evenement en hopen jullie dan te zien.
 
Wil je meer leren over de eetbaarheid en geneeskracht van de verschillende kruiden in je eigen omgeving? Kom dan mee dwalen in en rond het voedselbos! We gaan vooral op zoek naar wilde planten die spontaan zijn opgekomen en die je ook in je eigen omgeving kunt vinden. Al wandelend komen we verschillende kruiden tegen waarbij Janneke van Ruijven (Herborist & Kruidenheks) je vertelt over de werking van het kruid en op welke manier je het allemaal kunt gebruiken. Er start een wandeling om 14.00 uur en een wandeling om 15.00 uur. Aanmelden is niet nodig.


Meer info over het oogstfeest?

vrijdag 7 juli 2023

Oogstfeest 10 september 2023

Achter de schermen wordt er al druk gewerkt aan het jaarlijks terugkomend oogstfeest.
Dit jaar op zondag 10 september van 13.00-17.00.
Via facebook en deze website houden we de mensen op de hoogte van wat er allemaal te beleven valt tijdens het oogstfeest.
Dit jaar hebben we budget gekregen uit de subsidie van Vlaardingen750 jaar stadsrechten. Speciaal voor deze gelegenheid organiseren wij een Midden Delfland wandeling.

Het landschap van Midden Delfland en in het bijzonder het terrein waarop het Voedselbos is aangelegd is gedurende een lange tijd ontstaan door natuurlijke processen als overstroming en veenvorming. Het leuke is dat dit proces nog steeds zichtbaar is in het terrein van het Voedselbos en de nabije omgeving. Huib Sneep is je gids. Hij is landschapsarchitect, boomexpert en heeft zich gedurende 30 jaar in het landschap van Midden Delfland verdiept. Ook is hij één van de vier initiatiefnemers van het Voedselbos Vlaardingen. U kunt zich opgeven voor deze Midden Delfland wandeling via het emailadres info@voedselbosvlaardingen.nl met de vermelding: Midden Delfland wandeling. De wandeling start om 13.00 vanaf het info bord aan de Zuidbuurt.


Onze activiteit
Het Oogstfeest bestaat uit een gezellige oogstmarkt aan de Van Boendaleweg. We laten zien dat er in Vlaardingen naast grotere bedrijven en industrie ook verschillende kleine lokale ondernemers zijn. Naast de eigen kraam van het Voedselbos zijn er kraampjes met streekproducten van lokale ondernemers en boerderijen uit de buurt; brocante, boeken van VELT, jams en chutneys, van alles met jute, gedroogde kruiden, streekwijn, groente en honing uit het voedselbos.

In het voedselbos zelf is ook van alles te beleven, voor jong en oud. Zoals rondleidingen: wandel mee met een vrijwilliger en kom meer te weten over Voedselbos Vlaardingen. Een wildplukwandeling voor volwassenen en voor kinderen is er een knutselactiviteit. En in het Voedselbos kunnen de bezoekers hapjes proeven in de boskeuken.  


Samen werken aan een gezonde stad
Vlaardingers maken kennis met lokale streekproducten op de oogstmarkt. De ondernemers uit de Zuidbuurt maar ook andere ondernemers uit vlaardingen e.o zijn aanwezig met producten die zij verkopen. vrijwilligers van het voedselbos (8-10 mensen) zijn wekelijks met het onderhoud bezig, ondersteunen op deze dag de boskeuken, rondleidingen, knutsel activiteit, info kraam voedselbos, etc. Een professionele wildplukker doet de wildpluk wandeling.
Een professionele voedselbos kok komt lekkere hapjes uit de boskeuken verkopen. Een historicus/archeoloog verteld over het polderlandschap rondom het Voedselbos.

Doel 
  • Meer Vlaardingers kennis laten maken met  het begrip voedselbossen en inspireren hoe je de eigen omgeving kan inrichten.
  • Meer Vlaardingers kennis laten maken met de Zuidbuurt en de ondernemers die daar zijn, een uniek stukje Vlaardingen!
  • Mensen leren wilde kruiden kennen en herkennen, die al eeuwenoud zijn en gebruikt werden door hun geneeskrachtige werking.
  • Mensen het voedselbos laten proeven en ervaren hoe gezond, leuk en duurzaam het is.

Wie gaan elkaar ontmoeten
Volwassenen en gezinnen uit Vlaardingen komen op bezoek en ontmoeten andere mensen die geïnteresseerd zijn in anders voedsel verbouwen, zij ontmoeten de vrijwilligers uit het voedselbos en wisselen kennis en ervaringen uit en leren nieuwe begrippen en smaken uit het voedselbos kennen.





 

vrijdag 28 april 2023

Geen winterslaap maar winterwakker in Voedselbos Vlaardingen

In Voedselbos Vlaardingen gonsde het van de activiteiten afgelopen winter. Ook al was het weer niet altijd even mooi, we waren elke vrijdag te vinden in het bos, en hebben goed en leuk werk verricht. 

Januari: heggenvlechten
In januari kregen we een workshop heggenvlechten van Lex Roeleveld van Stichting Heg en Landschap. We hebben onze inheemse haag en het wilgenhekwerk gevlochten tot een nieuwe vlechtheg. Dat leverde niet alleen een leuke en leerzame dag met de vrijwilligers op, maar ook een bijzondere heg, waardoor je vanaf het openbare deel veel beter ons voedselbos in kijkt. Deze workshop hebben we kunnen volgen dankzij een voucher van de Groene Motor en de donatie van Exclusiva van 2022. 
Wil je meer weten over heggenvlechten? Kijk dan eens op www.immaterieelerfgoed.nl


Februari: bezoek van Exclusiva en Stroomopwaarts
Het bedrijf Exclusiva kwam een donatie aanbieden aan Stichting Voedselbos Vlaardingen. Dit bedrijf levert schoonmaakproducten aan Stroomopwaarts, en vanuit deze samenwerking sponsoren ze Voedselbos Vlaardingen, als goed doel in de regio (zie ook "Het jaar is goed begonnen" We trakteerden onze gasten van Exclusiva en Stroomopwaarts op voedselboskoekjes bij de koffie, en Jeroen Hooijmeijer (initiatiefnemer en voorzitter) gaf een korte rondleiding langs de nieuwe vlechtheg. 


Februari/ maart: de beplanting in kaart met gps
Op twee vrijdagen in februari en maart gingen we met gps-meters het voedselbos door, langs alle eetbare bomen en struiken. Sommige bomen en struiken hadden hun aluminium label inmiddels verloren, maar gelukkig was Jeroen van de partij die ons kon vertellen welke soort het betrof. We weten als vrijwilligersgroep nu zelf al veel beter welke boom of struik waar staat, en binnenkort hebben we ook plattegronden waarop we dit kunnen terugzoeken. Ook hebben we leuke educatieve plattegronden laten maken voor de voedselboslessen voor basisschoolkinderen. 
Dit project is mede mogelijk gemaakt door een donatie van het Fonds Schiedam Vlaardingen en de donatie van Exclusiva van 2022. 


Maart: houtsnipperpaden maken en bramen steken met NL Doet
Voor NL Doet hadden we gepland om de struiklaag uit te breiden, en daarnaast houtsnipperpaden te maken en bramen te steken. Helaas had het in de periode daarvoor zo veel geregend, dat we het struiken planten hebben moeten uitstellen. We zouden daardoor de bodem te veel dicht getrapt hebben. En dat terwijl we juist al jaren zo goed voor de bodem hebben gezorgd in Voedselbos Vlaardingen. Ondanks de regen was het een geslaagde dag; de deelnemers hadden er zin in en hebben stevig doorgewerkt. We besloten de activiteit met een lekkere lunch door onze eigen vrijwilligers gemaakt, met soep van Mirjam en quiche van Stina. 
Deze activiteit is mede mogelijk gemaakt door een donatie van het Oranjefonds, houtsnippers van Stroomopwaarts, een voucher van de Groene Motor en de donatie van Exclusiva van 2022. 




zondag 23 april 2023

Er is nog plek voor de rondleiding op 30 april

Iedere laatste zondag van de maand organiseren we een rondleiding door het voedselbos voor algemeen belangstellenden. Onder leiding van een vrijwillige rondleider loop je in een groep van maximaal 12 personen een ronde door het bos. Onderweg wordt er van alles verteld over het ontstaan en de aanleg van het bos. Je kunt allerhande vragen stellen en we kunnen garanderen dat je meer gaat zien in het bos dan wanneer je er in je eentje door heen loopt.

Voor de rondleiding van 30 april zijn er nog plekken. Dus zie je kans waar. Je kunt je aanmelden via info@voedselbosvlaardingen.nl. 

Mooiste tijd van het jaar?

Ieder seizoen heeft zijn charme, maar deze tijd van het jaar is misschien wel de mooiste tijd om de rondleiding te volgen. De bomen beginnen net een beetje blad te krijgen, maar omdat nog niet al het blad aan de bomen zit, kun je de structuur van het bos ook nog goed zien. En veel bomen staan vol in de bloesem.

De rondleidingen zijn niet gratis, maar we werken met een waardebepaling achteraf. Dat betekent dat je na afloop van de rondleiding aan de gids een donatie doet voor wat je het waard vond. Op deze manier hopen we dat het toegankelijk blijft voor iedere portemonnee. 

Zien we je volgende week?



zondag 19 maart 2023

Gezocht: Vrijwilliger voor het verwerken van de aanmeldingen voor de rondleidingen

We zijn op zoek naar iemand die het leuk vindt om te helpen met het verwerken van de aanmeldingen voor de reguliere rondleidingen. 

Iedere laatste zondag van de maand organiseren we een rondleiding voor algemeen belangstellenden. Deze rondleidingen worden gegeven door enthousiaste vrijwilligers. Zij vertellen over de aanleg, het beheer en de opbouw van het voedselbos. 

Achter de schermen vinden daarvoor ook werkzaamheden plaats. Alle aanmeldingen voor de verschillende rondleidingen worden verwerkt en geregistreerd. Iedereen die zich aanmeldt, krijgt een bevestigingsmailtje. En een paar dagen voor de rondleiding wordt naar de deelnemers een mailtje gestuurd met daarin wat praktische informatie zoals een kledingadvies en een routebeschrijving.

Eén van onze vrijwilligers, Suzanne, heeft dit heel wat jaren trouw en nauwkeurig gedaan. Maar de tijd is gekomen om het stokje aan iemand anders door te geven. We zijn dus op zoek naar iemand die deze taak wil overnemen. Als je daarin geïnteresseerd bent, ben je van harte welkom om te reageren. Gedurende seizoen 2023 zal Suzanne je kunnen inwerken.

Wat wordt er verwacht?

  • beantwoorden van de aanmeldingen per mail
  • aanmeldingen en aantallen registreren in een exceloverzicht dat op Sharepoint staat
  • toesturen van praktische informatie voor aanvang van iedere rondleiding naar alle deelnemers
  • informeren van de rondleider van dienst over welke deelnemers hij/zij kan verwachten
  • eventueel promotie maken voor de rondleidingen op onze social media kanalen en in de lokale pers
Gezien de werkzaamheden zoeken we iemand die digitaal vaardig is, goed zelfstandig kan werken, nauwkeurig is en de discipline kan opbrengen om op gezette tijden de mailbox te checken. We werken met een Office365-omgeving.

Laat het ons weten als je degene bent of kent die we zoeken. Delen van dit bericht wordt gewaardeerd.
Wij zijn te bereiken op info@voedselbosvlaardingen.nl



maandag 27 februari 2023

Kom je helpen struiken planten en paden verbeteren?

Op 10 maart a.s. organiseert Voedselbos Vlaardingen weer een NL Doet-activiteit. We hebben dit jaar verschillende activiteiten: we gaan nieuwe (eetbare) struiken planten én de paden verbeteren. Meld je aan via de website van NL Doet!

De struiklaag aanvullen
Voedselbos Vlaardingen bestaat al sinds 2015, en levert al flink veel oogst op. Afgelopen seizoen plukten we vooral veel aalbessen, appels, kweeperen en mispels. Er is echter nog ruimte in het bos voor nieuwe struiken, zodat we straks nog meer lekkers kunnen oogsten. Zo gaan we nieuwe honingbes-cultivars planten, die grotere bessen geven dan we tot nu toe plukten. En witte aalbessen, omdat we benieuwd zijn naar de smaak, maar ook omdat we graag willen ervaren of de vogels die inderdaad laten hangen. Gelukkig verhongeren die in Voedselbos Vlaardingen zeker niet; er is nog veel meer te snoepen voor mens en dier. Wil je weten wat we nog meer gaan aanplanten? Kom dan gezellig helpen op 10 maart!

Paden verbeteren met knuppels en houtsnippers
Voedselbos Vlaardingen ligt op kleigrond. En hoewel de afwatering goed is, worden de paden in regenachtige perioden wel wat drassig. Daarom leggen we knuppelpaden aan, een houten pad dat traditioneel bijvoorbeeld in veengebieden werd aangelegd. Tijdens NL Doet gaan we op verschillende plekken nieuwe knuppels leggen, en ook rijden we houtsnippers uit over de paden. We hebben namelijk gemerkt dat knuppelpaden bij winterse temperaturen erg glad kunnen zijn. We hebben niet alleen een berg houtsnippers, maar ook een voorraad knuppels klaarliggen. Wil je ook graag zelf knuppels zagen? Dat kan! Laat het weten in je reactie op de bevestiging; dan houden we daar rekening mee.






 

zondag 12 februari 2023

De rondleidingen gaan weer starten

Als je in de natuur goed om je heen kijkt, zie je dat de lente al weer stiekem voor de deur staat. De dagen worden nu rap langer en veel struiken en bomen hebben hun knoppen zichtbaar klaar staan voor het warmere weer dat straks komt.

Ook in Voedselbos Vlaardingen starten we het nieuwe seizoen weer op. Na een kleine winterrust voor wat betreft de rondleidingen gaan we in februari weer beginnen. Iedere laatste zondag van de maand organiseren we een rondleiding waarop iedereen zich kan inschrijven. Er is plaats voor maximaal 12 personen.

De rondleiders zijn allemaal vrijwilliger bij het voedselbos. Sommigen zijn al vanaf het begin in 2015 betrokken, en anderen kwamen er later bij. De eerstvolgende rondleiding wordt gegeven door Jeroen Hooijmeijer. Hij is ecologisch hovenier en mede-initiatiefnemer van Voedselbos Vlaardingen. Deze rondleiding vindt plaats op 26 februari vanaf 15.00 uur.

Wil je ook mee met deze rondleiding? Meld je dan aan via info@voedselbosvlaardingen.nl.

Of kijk of je bij één van de andere rondleidingen wilt aanhaken. 




donderdag 5 januari 2023

Oude vlaggen en banners krijgen een tweede leven als oogstkleed

Nu ook de walnoten- en amandelbomen in Voedselbos Vlaardingen een redelijke oogst beginnen te krijgen, rijst de vraag: hoe kunnen we die het beste oogsten? Op de grond laten vallen kost de minste tijd. Maar wie het voedselbos weleens heeft bezocht, snapt dat je dan veel tijd bezig bent om de gevallen noten op te sporen. Ook al zeisen we op tijd onder de boomkroon. Afgelopen jaren, nu de bomen zo vol hangen dat het de moeite loont, zetten we een ladder onder de boom, en plukten de amandelen waar we bij konden. Een ander deel tikten we uit de boom met een hark. Zo nu en dan raapten we een gevallen noot. En we vonden wat walnoten in een holle boomstam: ook de plaatselijke eekhoorn lijkt mee te delen in onze oogst 😊 

Maar al met al is het veel werk, voor een niet al te hoge opbrengst. Met de vrijwilligers hebben we het er de afgelopen oogstseizoenen dan ook regelmatig over gehad: kan dat niet handiger? Kunnen we geen doek op de grond leggen, of onder de boom spannen, dat de noten opvangt? En welke vorm moet zo’n doek dan hebben? En van welk materiaal kan dit zijn: stevig, waterdoorlatend, en met een gewone naaimachine te bewerken?

En gelukkig: wie opruimt, komt altijd iets tegen wat goed van pas komt. En zo kwamen we in onze schuur een oude banner tegen, die we niet meer kunnen gebruiken. Vrijwilliger Betty, die erg creatief is met de naaimachine, zag het meteen: dit is qua materiaal en vorm een perfect stuk stof voor ons oogstkleed. Als we er een flink aantal van hebben, zet ze een prachtig oogstkleed in elkaar (of 2 of 3). 

Daarom doen we bij deze een oproep: heb je nog oude banners liggen, bijvoorbeeld van het bedrijf waar je werkt, doneer ze dan aan Voedselbos Vlaardingen. Qua vorm en afmeting is de banner op de foto ideaal, maar we zijn ook blij met andere vormen en maten. Als je een banner wilt doneren, neem dan contact op met onze beheerder/ coördinator, Jolien Langejan, via jolien@voedselbosvlaardingen.nl.