Welkom

Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.

maandag 31 mei 2021

Even voorstellen: Jolien Langejan

We kondigden een tijdje geleden al aan dat we een nieuwe beheerder / coördinator zochten. Inmiddels hebben we die gevonden in de persoon van Jolien Langejan. Jolien neemt de taken over van initiatiefnemer Jeroen Hooijmeijer. Ze gaat de vrijwilligers aansturen en is voortaan het aanspreekpunt als je een activiteit wilt organiseren in het voedselbos. Daarnaast gaat ze ervoor zorgen dat de oogst van het voedselbos wordt verkocht aan onder meer restaurants, cateraars en streekwinkels.

 “Ik ben een jaar of vijf geleden geïnteresseerd geraakt in voedselbossen. In voedsel verbouwen op een manier die gezond is voor mens en natuur. Het is mijn droom om zelf een voedselbos op te zetten, in combinatie met andere vormen van landbouw, en daarom ben ik vorig jaar aan een opleiding begonnen. Voor mij komt de rol van beheerder/ coördinator voor Voedselbos Vlaardingen precies op het goede moment. Ik leer al doende om voedselbosondernemer te worden. Hoe mooi is dat!”

 Ben je – als kok, cateraar of streekwinkel – geïnteresseerd in onze oogst? Of wil je een activiteit organiseren in het voedselbos? Neem dan contact op met Jolien via jolien@voedselbosvlaardingen.nl

 

zondag 30 mei 2021

Nieuwe delen kruidlaag aangeplant tijdens NL-doet

Ook in Voedselbos Vlaardingen deden we afgelopen vrijdag mee aan de actie NLdoet van het Oranjefonds. Er hadden zich via het Oranjefonds twee vrijwilligers aangemeld en met onze eigen vrijwilligers erbij was er een flinke groep die de handen uit de mouwen heeft gestoken.

Er is rondom de kas een nieuwe kruidlaag aangeplant. Daarin zijn bosaardbei, hosta, malva, duizendblad en daglelies geplant. Verder is er geoogst van onze lisdoddes die we ook wel 'waterprei' zouden kunnen noemen. Je zou het op het eerste gezicht misschien niet zeggen, maar de kern ervan is verwerkbaar tot lekkere gerechten.

Onze eigen Anja heeft samen met Janny een uitstekende lunch verzorgd met producten uit het voedselbos. We aten brandnetelsoep, brood met kiwi- of pruimenjam en paddenstoelenshoarma. De inmiddels befaamde bosloempia's, een hartige taart van zevenblad en een paddenstoelenomelet maakten het compleet. En voor de dorstige mens was er ook rabarber-meidoornbloesemsiroop en rabarber-pruimensiroop. Bovendien werd vanuit het vrijwilligerssteunpunt aanvullend daarop nog een zakje mandarijnen bezorgd om alle vrijwilligers te bedanken voor hun inzet.

Het was een zeer geslaagde en zonovergoten dag die volgend jaar ongetwijfeld weer voor herhaling vatbaar is!

Harde werkers in de kruidentuin

Hosta's die nog geplant moeten worden.

Oogsten van 'waterprei', ook wel lisdodde.

Voorbereidingen in de buitenkeuken

Het bosfornuis

De lunch wordt geserveerd vanuit onze buitenkeuken

De befaamde bosloempia


zaterdag 22 mei 2021

Doe mee met NLdoet, of een rondleiding. Het kan weer!

rondleiding van voor de anderhalve meter
Goed nieuws! 

We vangen weer aan met activiteiten in het voedselbos. Komende vrijdag is het meteen al raak. Die ochtend doen we mee aan de NLdoet actie van het Oranjefonds. Het plan is om een kruidlaag aan te gaan planten. Er kunnen maximaal 7 personen deelnemen aan deze actie. Bij interesse kun je je aanmelden via de site van NLdoet.

Daarnaast gaan de reguliere rondleidingen ook (eindelijk) weer beginnen. We organiseren deze rondleidingen in groepjes van 6 zodat iedereen in de gelegenheid is de anderhalve meter aan te houden. Per rondleiding kunnen zich 12 mensen inschrijven. Wij zorgen dan voor twee rondleiders. De rondleidingen van februari, maart en april konden eerder dit jaar niet doorgaan. Dus we zijn blij dat de deelnemers die zich hadden ingeschreven nu in mei (en daarna) wel ons voedselbos kunnen komen bezoeken. Daardoor zit de rondleiding van mei al wel vol. Mocht je interesse hebben om zo'n rondleiding te volgen, dan kun je je alvast inschrijven voor de rondleiding in juni of daarna. De volledige planning vind je hier.

De rondleidingen zijn overigens niet gratis, maar we vragen achteraf, aan het einde van de rondleiding, een bedrag te doneren voor wat je de rondleiding waard vond. Op deze manier kunnen zowel mensen die het voedselbos kunnen en willen steunen dat in ruime mate doen, en houden we onze kennis en informatie ook beschikbaar voor mensen met een minder draagkrachtige beurs.

Dus als je het voedselbos een keer met eigen ogen (en oren, en neus) wilt komen ervaren, dan zijn dit in het kort de mogelijkheden die we binnenkort organiseren:

We zijn bezig met nog aanvullende activiteiten voor specifieke doelgroepen. Houd daarom vooral onze site in de gaten als je daarvan op de hoogte wilt blijven.

Wellicht tot ziens!