Pagina's

maandag 27 januari 2020

Buitenkeuken

In het voedselbos doen we de dingen bij voorkeur zonder haast. Eén van de doelen die we nastreven is de recreatieve functie. Dat doen we door soms activiteiten te organiseren. Maar net zo recreatief zijn de vrijwilligers-werkdagen. Dat we op die dagen met zinvolle activiteiten bezig zijn, doet daar niets aan af.
Hoe dan ook, we proberen de dingen te doen zonder haast. Bij het bouwen van de buitenkeuken is dat ruimschoots gelukt. We hebben een mooie keuken door er stap voor stap steeds een beetje aan te bouwen. In 2018 begonnen we. En de voltooiing vindt waarschijnlijk plaats in komend kalenderjaar. Hier alvast een foto-verslag van de bouw tot nu toe.

In april 2018 werd het gat voor de fundering gegraven.

Daarin werd zand gestort. En aangeharkt. Liefst een beetje recht.

Daarop werden grote tegels geplaatst. Die natuurlijk waterpas liggen.

Op die grote tegels kwamen de steunpilaren.
Gemaakt van aan-elkaar-geplakte stoeptegels. Inmiddels was het herfst.

In de winter lieten we het project met rust. De tegels waren op hoogte,
maar het blad kon toch nog niet worden gestort.

In de lente van 2019 kwam het vervolg.
De bekisting voor het gieten van het betonnen werkblad werd getimmerd. 
De twee belangrijkste bouwers aan het werk.

Aan de binnenkant werd het verstevigd met staal.



En in mei was dat klaar. En kon het beton gegoten worden.

Het moest natuurlijk nog drogen.

Eind mei konden we de nieuwe keuken voor het eerst gebruiken
tijdens een kruidenworkshop van Tanja Hilgers.
Maar het werk is nog niet af. We maken ruimte voor het 'dak' wat er nog op moet kunnen.
Dat dak gaat gevormd worden door een schaduwdoek dat tussen palen gespannen wordt.



Zo bouwen we beetje bij beetje verder aan de mogelijkheden die het voedselbos ons biedt. Wie weet kunnen we je komend seizoen wel verwelkomen voor een kookworkshop.

maandag 20 januari 2020

Deelname Nationaal Monitoringsprogramma Voedselbossen

Vanuit de Green Deal Voedselbossen is afgelopen najaar het Nationaal Monitoringsprogramma Voedselbossen gestart. Bijna 25 voedselboslocaties door heel Nederland worden (in ieder geval) de komende vijf jaar gemonitord. En Voedselbos Vlaardingen hoort daarbij.
Dit monitoringsprogramma zorgt ervoor dat er straks kennis beschikbaar is over hoe (snel) voedselbossen zich ontwikkelen. Naast gegevens over de bodem, worden ook oogsten, betrokkenheid van mensen, biodiversiteit en andere zaken gemonitord. We zijn gestart met de bodem.

Twee keer in het jaar worden er bodemmonsters genomen die naar twee labs gaan. Eén voor het onderzoeken van de nutriënten in de bodem en het andere monster voor een nematoden-onderzoek. Daarnaast doen onze vrijwilligers op die momenten allerlei eenvoudige testjes waarmee we nog meer informatie verzamelen over (de ontwikkeling van) de bodem.
Vrijdag 10 januari jongstleden kwam Bastiaan Rooduijn bij ons langs voor deze metingen. Hij coördineert en leidt dit onderzoek vanuit de Green Deal. Hij had wat spullen bij zich, waaronder een stukje pvc-buis, een penetrometer, een snijplank, een rubberhamer, een boodschappentas, een maatbeker, een schrijfblok en een pen.
Vooraf had hij ons een kaartje toegestuurd van ons eigen voedselbos. Iedere te onderzoeken voedselboslocatie wordt onderverdeeld in vakken van ongeveer 10 bij 10 meter. En willekeurig zijn daar vijftien vakken uitgekozen die de meetpunten vormen. Op die punten gaan we de testjes steeds herhalen, zodat we over een tijdje de ontwikkeling zichtbaar kunnen maken. Hopen we.

We telden wormen, we maten hoe snel het water door de bodem wordt opgenomen, we keken hoe dik de strooisellaag was en hoe ver de kruinlaag zich al gesloten had.

Het was een leuke ochtend waarbij de vrijwilligers weer wat geleerd hebben.

Hieronder wat plaatjes.

Samen met nog 14 van deze boringen gaat deze grond naar het lab

Hoe snel wordt het water opgenomen door de bodem?

Het water zakt weg en wij meten hoe snel.

Hoe dik is de strooisellaag?




vrijdag 10 januari 2020

Lezing: Voeding voor onze voeding - 15 januari

In en om Voedselbos Vlaardingen zijn een hoop vrijwilligers actief die allemaal net hun eigen expertise en vaardigheden hebben. Op zo'n diverse club mensen zijn wij heel trots.

Zomaar wat oogst uit augustus
Eén van onze vrijwilligers is Huib Sneep. Hij is niet van het type vrijwilliger dat iedere vrijdag de wildgroei van bramen komt reguleren. We kunnen op Huib een beroep doen als we advies nodig hebben over langere-termijn plannen. Hij is onze 'bomen- en bodemman'. Daarnaast heeft hij een groot relevant netwerk in de regio. En hij is mede-initiatiefnemer van ons voedselbos.

Binnenkort geeft hij een lezing met de titel 'Voeding voor onze voeding'. Deze lezing is onderdeel van een serie lezingen die door Huisartsenpraktijk Schiedam Noord wordt georganiseerd. De lezingen zijn afzonderlijk te bezoeken. Komende woensdag komt de lezing van Huib aan bod.

Voeding voor onze voeding
"Hoe ontstaan de planten die wij eten en welke organismen en mechanismen spelen daar een positieve of juist een negatieve rol bij? Wat maakt voeding eigenlijk “gezond”? Wat is het verschil tussen biologische teelt en “gewone” teelt? Is biologisch eten echt beter? Huib Sneep gaat het u vertellen. Hij zoekt graag naar overeenkomsten tussen de processen in het menselijk lichaam en die in de ons omringende natuur, bijvoorbeeld die van de bodem."

Het belooft zeer interessant te worden. Kom je ook?

De praktisch info
Datum: woensdag 15 januari 2020
Tijdstip: 19.30 - 21.00 uur
Zaal open: 19.00 uur
Locatie: Natuurcentrum De Boshoek, Bospad 3, Schiedam
Entree: 6,00 euro (aan de zaal 8,50 euro)
Opgeven via: ewg@hasn.nl
Kaartjes afhalen: een half uur voor aanvang van de lezing
Meer info (ook over de andere lezingen): huisartsenschiedamnoord.nl/nieuws/


zondag 5 januari 2020

Honing


Dit hierboven is een foto van mei 2019. We laten hem zien, omdat HET hier gebeurt. Als je goed kijkt daar in de bosrand. Net achter die strook witte bloemetjes. Daar staan namelijk een aantal bijenkasten. Kijk maar:


En ja, daar gebeurt het dus. Daar wordt onze honing gemaakt. En onze imkers, Elly en Olaf, zorgen ervoor dat deze honing in potjes belandt. En zij verkopen dat op marktjes en soms na rondleidingen in het voedselbos.

Afgelopen vrijdag kwamen we met alle vrijwilligers bij elkaar. En ook Elly en Olaf waren van de partij. En zij hadden een verrassing. Van ieder potje honing dat zij verkocht hebben, wilden ze een euro doneren aan stichting Voedselbos Vlaardingen. En dat was alles bij elkaar een mooi bedrag.

Marije, onze voorzitter, en Jeroen, onze beheerder, namen de cheque met plezier in ontvangst.



Het samenzijn was ook bedoeld om alle vrijwilligers voor hun inzet van het afgelopen jaar te bedanken. Dit is één van die paar momenten in het jaar waarop alle betrokkenen - de vrijdag-vrijwilligers, de bestuursleden en de initiatiefnemers - elkaar zien. Het was een gezellige avond.

Op naar een mooi 2020!

Ook vrijwilliger worden? Kijk hier.