Afgelopen vrijdag werd in een zonovergoten voedselbos een workshop voor de vaste vrijwilligers georganiseerd. Zo leerden wij het één en ander bij over kruidengeneeskunde. Het onderwerp van deze dag was: 'smeerwortelzalf maken'.
Tanja Hilgers, kruidenvakvrouw, hielp ons met het maken van deze zalf. We gingen eerst op zoek naar een geschikte smeerwortelplant. Daar hebben we er genoeg van in het voedselbos, dus die was vrij snel gevonden. Iets moeilijker was het wel om te voorspellen welke plant wortels had die geschikt waren, want we wilden wortels hebben die enige dikte hadden.
Tanja legde uit dat de smeerwortelplant vanuit de kruidengeneeskunde gezien wordt als plant die weer 'heel' maakt. Hij laat samengroeien. Daarom zou de plant goed zijn om bij botbreuken of kneuzingen te gebruiken.
Eenmaal geoogst togen we met zijn allen naar de open ruimte voor de kas. Daar stond een grote tafel met keukengerei, potjes en pannetjes klaar. In een pan op onze eigen rocket-stove werd de schoongemaakte en in stukken gehakte smeerwortel warm gemaakt. Eigenlijk moest dat veel langer dan wij nu deden, maar het gaf een beeld van hoe het moest. En wij namen daar voor nu genoegen mee.
Vervolgens gaf Tanja uitleg over hoe met dat goedje en wat andere ingrediënten een zalf, een balsem, of een tinctuur gemaakt kon worden. Wij gingen met bijenwas en olijfolie aan de slag. In de toekomst zouden we een zalf kunnen maken die geheel uit voedselbos komt. Dan zouden we de olijfolie moeten vervangen door amandelolie bijvoorbeeld. Of dat er van gaat komen, zal de tijd leren.
Voor nu ging ieder huiswaarts met een klein potje smeerwortelzalf en een beetje meer bagage aan kennis over kruidengeneeskunde. Het was een erg gezellige middag.
Deze workshop werd mogelijk gemaakt door een voucher van de Groene Motor. Er volgen er nog twee in de serie op een later moment in dit jaar. We gaan nog een keer een kruidenwandeling doen, en een keer siroop maken. We hebben er nu al zin in!
Meer informatie over de workshops van Tanja Hilgers, vind je op haar website.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten