In het voedselbos werken we volgens de principes van de permacultuur. Dat is een ontwerpwetenschap die natuurlijke systemen als voorbeeld neemt om tot oplossingen te komen. De natuur gebruikt de afvalstroom van het ene element bijvoorbeeld vaak als voeding voor een ander element. Denk aan bladafval van bomen dat door micro-organismen wordt afgebroken en in de grond wordt gestopt als voeding voor andere planten. Wat je ook vaak ziet, is dat een bepaalde functie in een systeem door meerdere elementen gedragen wordt, én dat tegelijkertijd ieder element verschillende functies heeft. Dat vergroot de veerkracht van een systeem als bepaalde elementen (tijdelijk) uitvallen. Je kunt daarbij denken aan een boom. Die kan de functie hebben om voedsel te produceren - walnoten bijvoorbeeld -, maar ook om een stabiel microklimaat te creëren. Of nestgelegenheid voor vogels te geven. Tegelijk wordt voedsel niet alleen geproduceerd door een walnotenbomen, maar ook door frambozenstruiken of muntplantjes.
Het interessante aan permacultuur is dat het een ontwerpwetenschap is die je kunt toepassen op een grote diversiteit van systemen. Van een voedselbos tot een arbeidsorganisatie. Om kennis over de toepasbaarheid en de principes van permacultuur te helpen verspreiden bestaat er een tijdschrift met de naam Permacultuur Magazine. Voor wie meer wil weten over permacultuur is dit een mooie bron om gebruik van te maken.
Nummer 13 van het magazine (winter 2019) heeft als thema 'Energie' meegekregen. In dit nummer heeft Suzanne Stolk, één van onze vaste vrijwilligers, een artikel geschreven over Voedselbos Vlaardingen. Dat artikel kun je ook via onze website lezen. Helemaal onderaan op de pagina 'Informatie' staat dit artikel genoemd bij de rest van de downloads. Of je klikt hier.
Als je meer wilt weten over het Permacultuur Magazine zelf, dan zou ik beginnen op hun website. Dit is de link naar de inhoudsopgave van nummer 13. Je kunt daar ook een abonnement aanschaffen, of losse nummers bestellen, maar een aantal artikelen zijn ook gratis beschikbaar.
Als je nieuwsgierig bent geworden naar hoe wij principes uit de permacultuur gebruiken in het voedselbos, dan kun je je ook aanmelden voor een rondleiding. Iedere laatste zondag van de maand vindt er één plaats. De eerstvolgende is op zondag 24 februari om 15.00 uur. Meer informatie hier. Er is nog plek, maar wacht niet te lang met aanmelden, want er kunnen maximaal 12 mensen mee.
Wie weet tot dan!
Welkom
Welkom op de website van het Voedselbos Vlaardingen. Met duurzame uitgangspunten realiseren we aan de rand van de stad het grootste openbaar toegankelijke voedselbos in omgeving Rotterdam. Op deze website doen we verslag van de ontwikkelingen. Abonneer je via email, neem contact op met één van de betrokkenen of kom een keer kijken in het bos zelf.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten