Pagina's

zaterdag 16 september 2017

Voedselbos-initiatieven uit Zuid-Holland komen bij elkaar

Op vrijdag 15 september kwam een groep van ongeveer 30 mensen bij elkaar met één gezamenlijke interesse: voedselbossen. In samenwerking met de Groene Motor en het Rotterdams Forest Garden Netwerk organiseerde voedselbos Vlaardingen deze bijeenkomst om kennis tussen bestaande en startende initiatieven uit Zuid-Holland uit te wisselen.

Onder de aanwezigen waren mensen uit Zoetermeer, Zoeterwoude, Rotterdam, Papendrecht, Leiden, Den Haag, Delft, Benthuizen, Barendrecht en Alphen a/d Rijn. En hoewel de initiatieven allemaal raakvlakken hadden, onderscheiden ze zich ook van elkaar. Een greep uit waar de aanwezigen mee bezig zijn:

  • Uit Alpen a/d Rijn bezochten vrijwilligers van Voedselpark Gnephoek de bijeenkomst. Zij beheren een voedseltuin waarin ze ook gebruik maken van permacultuur-principes.
  • Uit Den Haag kwam het verhaal van Eetbaar park 1 en 2, en Permacultuurtuin Madestein. Dat zijn locaties van Permacultuurcentrum Den Haag die al erg veel ervaring hebben met voedselbosranden.
  • En er waren ook vertegenwoordigers van de gemeente Den Haag aanwezig die zich richten op het creëren van meer samenhang in de activiteiten die plaatsvinden in het Zuiderpark.
  • Uit Benthuizen kwam iemand die een eigen perceel heeft en die daar met houtige meerjarige gewassen een soort pluktuin wil realiseren.
  • Uit Delft hoorden we van allerlei initiatieven die met elkaar verbonden worden door stichting GroenKracht.
  • En uit Barendrecht was iemand aanwezig met het mooie plan van Natuurgoed Ziedewij. Zij hebben naast een voedselbos ook allerlei andere ideeën die daar mooi op aansluiten, zoals logementen, een pluktuin en een natuurlijk theater.

In dit overzicht doe ik vast één of meer van de aanwezigen tekort, want helaas heb ik geen aantekeningen gemaakt. Het staat je vrij om hieronder in de comments verbeteringen of aanvullingen te geven in dat geval.
Het overzichtje geeft wel een beeld van de interesses, overeenkomsten en verschillen tussen de aanwezigen, waarbij geldt dat de overeenkomsten de bijeenkomst aangenaam maakten, en de verschillen maakten het interessant.

Paul de Graaf van het RFGN praatte ons bij over zijn onderzoek over Voedselbossen in het Deltalandschap. Hij legde onder andere uit dat de regio waarin wij ons bevinden erg interessant is voor pionieren met deze manier van voedselproductie omdat in dit gebied allerlei grondsoorten en verschillende landschappen aanwezig zijn. Dat maakt onderzoek naar mogelijkheden van voedselbossen in onze regio relevant. Hij is nu vooral op zoek naar aansluiting bij agrarische partijen die hierin willen meedoen. Vaak is dat lastig omdat verdienmodellen voor voedselbossen zich nog niet duidelijk aftekenen. Daarin hebben de pionierende locaties een duidelijke rol te vervullen.
Verder kwam de vraag op tafel of bestaande initiatieven behoefte hebben aan meer professionalisering. Daarop werd grotendeels bevestigend geantwoord. Werk aan de winkel dus.

De bijeenkomst werd afgesloten met een rondleiding door ons eigen voedselbos onder leiding van de beheerder Jeroen Hooijmeijer. Afsluitend vond een borrel plaats in de kas onder het genot van de zelf meegebrachte voedselbos-hapjes.

Iedereen bedankt voor jullie komst. Wij zeggen: tot weerzien!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten