Pagina's

donderdag 22 oktober 2015

Even voorstellen: Mirjam Hooijmeijer

In een serie berichtjes met de titel 'Even voorstellen' zullen de betrokkenen bij het Voedselbos Vlaardingen iets over zichzelf vertellen. Aan iedere betrokkene werden zes vragen gesteld. De zesde uit de serie gaat over Mirjam Hooijmeijer.


Wie ben je?
Ik ben Mirjam Hooijmeijer.

Waar kom je vandaan?
Ik ben geboren en getogen in de Westwijk in Vlaardingen.

Welke rol speel je in het project van de ontwikkeling van het voedselbos Vlaardingen?
Ik help mee met de organisatie van de evenementen, zoals plantdagen of de opening. Ik betrek de scholen met hun leerlingen bij het voedselbos. Daarvoor help ik mee in de ontwikkeling van een educatief programma.
Tijdens de vrijwilligerswerkdag ga ik met de kinderen op ontdekking en bouwen we een hut of vangen we waterdiertjes, etc.

Waarom ben je geïnteresseerd in voedselbossen in het algemeen en dit project in het bijzonder? Hoe ben je erbij betrokken geraakt?
Ik zou meer biodiversiteit willen zien in de beplanting in wijken, waar je ook als mens de vruchten van kan plukken. Samen met Jeroen fantaseerde ik over dit mooie stukje land. Ik wilde wel een speelbos, Jeroen een griende. Dit is later een voedselbos geworden en met dit idee is Jeroen langs de juiste mensen gegaan. Het is een kleine droom die uit is gekomen, waar we trots op zijn!

Wat hoop je dat er bereikt wordt met het project?
Veel lekkere productie uit het voedselbos. Nieuwe voedselbos producten maken. Een voedselbos receptenboek. En daarnaast dat er in de aanleg van wijken meer gebruik wordt gemaakt van eetbare beplanting.

maandag 19 oktober 2015

De voorbereidingen voor de plantdagen in november zijn in volle gang!

Op zaterdag 14 en op zaterdag 21 november organiseren we plantdagen. Vrijwilligers zijn welkom om te komen helpen. Het beplantingsplan is bijna klaar. Naast de walnotenbomen, de bessenstruiken en de paddenstoelen die we al geplant en geënt hebben, komen er vanaf november nog veel meer eetbare soorten bij. Een groot deel daarvan zal bestaan uit fruitbomen en nog meer eetbare struiken. Mocht je tijd en zin hebben om de handen uit de mouwen te steken, neem dan contact op.

Plantenlijst
De voorbereidingen voor deze plantdagen zijn al een tijdje bezig. Zo moest er uiteraard bepaald worden welke soorten er eigenlijk komen te staan. Daartoe hebben we de plantenlijst in het leven geroepen. Dat is een lijst waarop al de planten, struiken en bomen staan die we graag in ons voedselbos zien. Jeroen houdt zo'n lijst al een tijdje bij in zijn computer. En het oriënteren op welke soorten geschikt zouden zijn om op die lijst terecht te komen, is al een behoorlijke tijd aan de gang. Soms kwamen er soorten bij, soms gingen er weer soorten af. Onze plantdeskundigen pasten de lijst iedere keer weer aan. Maar hij nadert nu zijn definitieve vorm. Dat moet ook wel, want de plantdagen komen steeds dichterbij.

Kaart
Maar naast een lijst met wélke soorten er moeten komen, werd het dus ook hoog tijd om de aantallen van iedere soort te bepalen. En dat kun je eigenlijk alleen goed doen op basis van een goed kaart waarop je dat kunt intekenen. Het eerste 'grofmazige' ontwerp werd vorig jaar al gemaakt. Daarin stonden onder andere de waterpartij, de terpen en de paden en de notenbomen ingetekend. Maar nu werd het dus tijd voor een gedetailleerder ontwerp. En om dat ontwerp goed te maken, hadden we ook een gedetailleerdere kaart nodig van het perceel.

Oranje paaltjes
Landmeting
Een tijdje geleden hebben we daarom een landmeting laten doen. Als je in het gebied gewandeld hebt, heb je je misschien afgevraagd waarom er ineens allemaal houten paaltjes met oranje bovenkantjes langs het pad geslagen stonden. En waarom een groot aantal bomen ineens versierd was met roodwitte linten. Nou, dat was dus nodig om die gedetailleerde kaart te maken. We hebben professionele landmeters ingehuurd om de paden, de terpen, de waterpartij, de bestaande bosrand en de belangrijkste bomen in te meten. Zodat we tot op de vierkante decimeter weten over welk stukje van het terrein we het hebben.

Roodwitte linten
Momenteel wordt -as we speak-  de kaart gevuld met de soorten die we graag wensen te planten. En daaruit vloeien de aantallen dan voort. Op deze manier weten we straks tijdens de plantdagen vrij precies welke boom, en welke struik waar moet komen te staan.

Dit deel is al gemaaid. Met de zeis.
Maaien
Maar daarmee houden de voorbereidingen nog niet op. Want als we straks kunnen rekenen op hulp van veel vrijwilligers, moeten die vrijwilligers hun werk ook wel goed kunnen doen. Er moet tijdens die twee dagen heel veel geplant worden. En dan is het toch het handigst als je overal goed bij kunt. Daarom wordt de komende weken de gehele kruidlaag die zo mooi in bloei heeft gestaan kort gemaakt. Je zult het gebied de komende tijd dus in schoonheid achteruit zien gaan. Het gaat weer (even) lijken op het gemaaide veld zoals het eerder was. Maar dat heeft dus zijn nut.
We doen dit op de ouderwetse manier: met de zeis. We hebben twee redenen waarom we dat niet met een gemotoriseerde maaier doen. De eerste reden is dat kleine diertjes die tussen de planten leven, zo de kans hebben om te vluchten, in plaats van dat ze een kopje kleiner gemaakt zouden worden. De tweede reden is dat we de grond niet kapot willen rijden. Machines zijn zwaar en laten een compactere bodem achter. En dat willen we juist niet. De bodem moet zo veel mogelijk met rust gelaten worden, zodat de natuur haar werk kan doen.

Voeden
De gemaaide planten worden overigens niet afgevoerd zoals je dat in weilanden op dijklichamen e.d. altijd wel ziet gebeuren. Wij willen dat de bodem zich ontwikkelt. Het (blad)afval laten we liggen omdat dat bij het afsterven automatisch de bodem weer voedt. Uiteindelijk moet het natuurlijke systeem van het voedselbos zichzelf gaan voeden. En dat gebeurt nu dus al.


Zin om te helpen op 14 of 21 november? Meld je aan bij Jeroen.

zaterdag 10 oktober 2015

Even voorstellen: Maria Ramos

In een serie berichtjes met de titel 'Even voorstellen' zullen de betrokkenen bij het Voedselbos Vlaardingen iets over zichzelf vertellen. Aan iedere betrokkene werden zes vragen gesteld. De vijfde uit de serie gaat over Maria Ramos.

Wie ben je?
Ik ben Maria Ramos. 

Waar kom je vandaan?
Oorspronkelijk kom ik uit Uruguay en sinds 1977 woon ik in Vlaardingen.

Welke rol speel je in het project van de ontwikkeling van het voedselbos Vlaardingen?
Ik ben 67 jaar oud en ik  werk als vrijwilliger in het Voedselbos.
Waarom ben je geïnteresseerd in voedselbossen in het algemeen en dit project in het bijzonder? Hoe ben je erbij betrokken geraakt?
In de loop der jaren heb ik gezien hoe Vlaardingen  een metamorfose ondergaan heeft; van een weiland met veel boerderijen  naar een schitterend groen recreatief gebied (bomen werden geplant, het surfmeer werd aangelegd).
In 2009 won Vlaardingen de prijs voor de groenste stad van Nederland. Wat een trots  gevoel!!!
Sinds ik met pensioen ben, ga ik heel vaak wandelen en hoewel ik altijd een natuurliefhebber ben geweest, ben ik pas gaan beseffen hoeveel rijkdom de natuur ons geeft, hoeveel voedsel ons omringt. Van bramen wist ik wel dat we er veel in Vlaardingen hadden (je ziet ze overal), maar van  walnoten, hazelnoten, appels, enz., enz.  wist ik het niet. Met andere woorden: ik keek naar de natuur (voor mij was het groen zien heel belangrijk) maar ik zag ze niet. Daardoor ben ik steeds meer geïnteresseerd geraakt. Ik ben op zoek gegaan naar mensen die ook deze interesse  hebben; niet met veel succes, De ene keer woonden ze ver weg  van Vlaardingen, de andere keer was de deelname aan een informatiedag of activiteit vaak duur.
Op een dag ging ik mijn wandeling maken en op twee minuten lopen van mijn huis zag ik het bord van het Voedselbos. Natuurlijk was ik erg blij hiermee. Sindsdien heb ik me bij de groep gevoegd.
Ik moet zeggen dat ik helemaal geen verstand heb van wat wel of niet eetbaar is, en van permacultuur weet ik erg weinig. Ik ben nog aan het leren. Zo  ben ik paddenstoelen  gaan enten, vlierbloesembloemen, meidoornbessen, rozenbottels gaan plukken (om siroop en jam van te maken). Ik hoop veel te gaan leren. Ik ben actief in de buitenlucht in een natuurlijk omgeving, met hele leuke  mensen.
Het feit dat het Voedselbos openbaar zal zijn spreekt me erg aan.
Wat hoop je dat er bereikt wordt met het project?
Dat de mens met anderen ogen naar de natuur gaat kijken, bewust wordt en meer respect voor haar gaat tonen. Dat kinderen (onze toekomstige besluitnemers) beter leren omgaan met de natuur en zorgen  voor een beter en gezonder voedselsysteem.

zondag 4 oktober 2015

Groen Dichterbij Najaarstour: Maak kennis met het Voedselbos Vlaardingen

Zaterdag 24 oktober organiseert Groen Dichterbij in samenwerking met het Voedselbos Vlaardingen een rondleiding in het Voedselbos. Maak kennis met de principes van een voedselbos, laat je in het bos inspireren voor je eigen buurtproject of leer meer over de waarde van een voedselbos voor buurtprojecten.

Beheerder Jeroen Hooijmeijer neemt je mee het Voedselbos in en geeft je een uitgebreide rondleiding. Hij zal je meer vertellen over het tot stand komen van het bos, maar bijvoorbeeld ook over de voedselproductie. In tegenstelling tot een moestuin plant je een voedselbos maar één keer aan. Daarna kun je jarenlang vele soorten eetbare planten oogsten, vaak meermaals per jaar.

Na de rondleiding in het bos zal de Moestuinman, Max de Corte, een presentatie geven over het Voedselbos in relatie met andere buurtprojecten. Aan het einde is er gelegenheid om nog even na te praten.

Programma
9.30 Verzamelen koffie/thee
10.00 Rondleiding door het Voedselbos
11.15 Presentatie voedselbos in relatie met buurtprojecten
11.45 Afsluiting met koffie en thee in Hoeve Avondrust

Praktische gegevens
Datum en tijd: 24 oktober, 9.30 – 12.00
Locatie: Boendalenweg 1, Vlaardingen
Aanmelden: http://bit.ly/voedselbos
Entree: gratis

Meer informatie: groendichterbij.nl