Maar een aantal grote boomstammen hebben we op strategische plekken langs de bosrand laten liggen. En dat dode hout is prima geschikt om paddenstoelen op te laten groeien. In ons geval het liefst eetbare paddenstoelen. En daarmee hebben we de natuur in juni een handje geholpen. We hebben toen het grootste deel van de stammen geënt met houten plugjes waarin de juiste paddenstoelenschimmels al aanwezig waren. Het idee is dan dat de schimmel zich in de boomstam vestigt voordat andere schimmels de kans krijgen zich te ontwikkelen. En dan gaat de juiste soort paddenstoelen dus op je dode boomstam groeien.
Zie je die 'pukkeltjes' op deze boomstam? Dat zijn de pluggen die we erin geslagen hebben.
Zo'n plug ziet er dus gewoon zo uit:
Jeroen doet het even voor. Gaatje boren. Plug erin slaan. En dat 800 keer. Ofzo.
Iedere zaterdag is het vrijwilligerswerkdag. En op zo'n dag proberen we ook zoveel mogelijk bij te houden hoe verschillende onderdelen van het voedselbos erbij staan. Vandaag gingen we eens kijken bij de paddenstoelen. En ja hoor,
Goed, het waren er pas drie. En één of ander knaagdier had ze alvast voorgeproefd. Maar dat mag de pret niet drukken: het begin is er. Wie weet wat er nog gaat komen.
Overigens zijn lang niet alle paddenstoelen in het voedselbos per definitie eetbaar. Sommige plekken op de houtsnipperpaden staan ook vol met paddenstoelen en we hebben een compostberg die ook vol schimmel en paddenstoel zit. Maar die paddenstoelen zijn daar gewoon op een natuurlijke manier gegroeid. Het blijft dus zaak om op te letten als je zou willen proeven. Doe dat alleen als je er echt verstand van hebt.
Vind je het leuk om het voedselbos eens met eigen ogen te komen bekijken? Wees dan welkom. Iedere zaterdag is de beheerder (Jeroen) tussen 9.00 en 16.00 uur aanwezig.
Of kom langs tijdens het Wandelweekend op 26 of 27 september.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten